Werner von Siemens tarafından 1847 yılında Almanya’da kurulan Siemens, Türkiye’deki faaliyetlerine Osmanlı İmparatorluğu’nun ülkeye telgraf sistemini getirmeye karar vermesinden kısa süre sonra başlamıştır. O tarihte Siemens Halske adını taşıyan şirket, İstanbul Telgraf Merkezi’ni kurarak Türkiye’deki ilk projesini hayata geçirmiştir. Siemens’in yatırımları, ilerleyen yıllarda da devam etmiş ve telefon altyapısı kurma çalışmaları savaş yıllarında dahi sürmüştür.
Siemens, elektriği şehir hayatının bir parçası haline getirmiştir. Türk toplumu, çoğunluğu Siemens tarafından sağlanan elektrik, telefon, telgraf iletişimi ve sokak aydınlatması gibi hizmetlerden faydalanmıştır ve faydalanmaya da devam etmektedir. Siemens’in Türkiye’de telekomünikasyon alanındaki varlığı 1950’li yıllarda Türk posta idaresi PTT ile üstlenilen ve 1960 yılında tamamlanan teleks projesiyle başlamıştır.
Siemens, Koç Grubu ortaklığıyla 1959 yılında Simko’yu kurarak Türkiye’nin kalkınma sürecine de katkıda bulunmuştur. Simko 1961 yılında İstanbul, Kartal’da ilk fabrikasını kurduktan sonra şirket hızla büyüyerek Türkiye’nin süratle sanayileşmesinde önemli rol üstlenmiştir.
Siemens 1986 yılında Boğaziçi Köprüsü’nün fiber optik kablolarını döşemiştir. 1990 yılında ise Siemens, Türkiye’de GSM sektörünün en güçlü altyapı sağlayıcılarından biri olmuştur. Siemens aynı yıl Türkiye’de ilk ISO 9001 Kalite Sistemleri Belgesi’ni almış; 1995 yılında ise Siemens’in çevre dostu uygulamaları ISO Çevre Ödülü ile tasdiklenmiştir.
2001 yılında tüm Simko hisseleri Siemens tarafından satın alınarak şirketin adı Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak değiştirilmiştir. Siemens Türkiye olarak da bilinen şirket, faaliyetlerine İstanbul, Kartal’da 90.000 m²’lik ve Gebze’de 150.000 m²’lik alan üzerinde kurulu tesislerinde devam etmektedir. Gebze tesisleri, Türkiye’de LEED Gold standardı (Enerji ve Çevre Tasarımı Liderliği) sertifikası alan ilk tesis olmuştur.
Siemens enerji, altyapı, elektrifikasyon, otomasyon, dijitalizasyon ve sağlık alanlarında Türkiye’ye birçok yenilikçi teknolojiyi ilk getiren şirket olmuştur. Siemens Türkiye 161 yıl boyunca kazandığı bilgi birikimini kullanarak, ülkeye bugün Sanayi 4.0 girişimlerinde yol göstermektedir. 3.000’i aşkın çalışanıyla, Siemens Türkiye’nin sağladığı dolaylı istihdam 40.000 kişiye ulaşmaktadır.
Ar-Ge faaliyetlerine yoğun yatırım yapan Siemens, 14. Ar-Ge merkezini Türkiye’de açmıştır. Siemens Türkiye’nin 2015 yılındaki 60 milyon Türk lirasını bulan Ar-Ge yatırımı, ülke ortalamasının 1,6 katıdır.
Sosyal katkıya da büyük önem veren Siemens Türkiye, 18. yılını dolduran Siemens Opera Yarışması’ndan robot kulüplerine, burslara, bağışlara ve mülteciler için geliştirilen projelere dek uzanan birçok kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik projesi yürütmektedir.