Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin Uzun Vadeli Yabancı Para İhraççı Temerrüt Notunu (IDR) “B" seviyesinden “B+" seviyesine yükselterek görünümünü Durağan'dan Pozitif'e revize etti. Bu düzeltme, makroekonomik ve dış kırılganlıkların kısmen giderilmesine yardımcı olan, beklenenden daha agresif bir ön yüklemeli para politikasını sıkılaştırma da dahil olmak üzere, Haziran 2023'teki değişimden bu yana benimsenen politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine duyulan güveni ifade ediyor.
Fitch Ratings, "Pozitif Görünüm, Türkiye'nin genel makroekonomik politika duruşunun daha düşük cari açık ve daha güçlü likidite tamponları açısından dış kırılganlıklarda sürekli bir azalmanın yanı sıra enflasyonda ciddi bir düşüş ile tutarlı olması gerektiği yönündeki Fitch beklentisini yansıtıyor." açıklamasında bulundu.
Aynı zamanda, bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), hem ABD hem de gelişmekte olan piyasalara ilişkin ikinci çeyrek ekonomik görünüm raporlarını yayınladı.
2024 yılında gelişmekte olan ülkelere yönelik büyüme tahminlerindeki önemli farklılıklara dikkat çeken raporda, 2023'te daha iyi performans gösteren birçok ülke için orta düzeyde büyüme beklentisi, daha zayıf performans gösteren bazı ülkeler için ise biraz daha yüksek büyüme beklentisi ifade ediliyor. Buna göre Türkiye'nin büyüme tahmini 2024 için yüzde 2,4'ten yüzde 3'e, 2025 için ise yüzde 2,7'den yüzde 3'e yükseltildi.
Raporda ayrıca, bu yılki büyüme tahminlerinde Kasım ayı raporuna göre en büyük yukarı yönlü revizyonun 70 baz puanla Meksika, 60 baz puanla Türkiye, 50 baz puanla Peru ve 40 baz puanla Hindistan için yapıldığı belirtiliyor.
Türkiye ekonomisi 2023 yılında yüzde 4,5 ile beklentilerin üzerinde büyüyerek hükümetin yüzde 4,4'lük tahminini aştı.