FİNANSAL YATIRIMLAR VE STARTUPLAR

Ofiste Birlikte Çalışan İnsanlar Görseli
Türkiye’nin süregelen reform süreci ve proje bazlı teşviklerle desteklenen teknolojik imkânları, yıllar içinde gelişen bir startup ekosisteminin oluşmasını sağlamıştır. Türkiye’deki startup ekosistemi, fonlama tarafında melek yatırımcı ağlarından girişim sermayesi fonlarına, destek tarafında ise hızlandırıcı programlarından teknoparklara, mentorlara ve kamu kurumlarına kadar tüm temel paydaşları bünyesinde barındırmaktadır.

  • Türkiye, ortanca yaşı 33,1 olan 84,7 milyonluk nüfusuyla Avrupa Birliği’ndeki en genç nüfusa sahip olan ülkedir.
  • Türkiye aralarında 80.000’den fazla mühendislik ve ilgili alanlardan mezununun da bulunduğu yıllık 1 milyondan fazla üniversite mezunuyla, Avrupa ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en büyük yetenek havuzlarından birine sahiptir.
  • Genç nüfusun dijital olarak da aktif olduğu Türkiye, dünya çapında Instagram için 6., Twitter için 7., TikTok için 9., YouTube için 12., LinkedIn için 14. ve Facebook için 14. en büyük pazar konumundadır. Ayrıca Türkiye, mobil uygulamalarda toplam indirme sayısı açısından dünyada 7. büyük pazar konumundadır. Bu rakamlarla Türkiye, teknoloji alanındaki geliştiriciler için ideal üretim ve uygulama sahası olarak ön plana çıkmaktadır.
  • Türkiye’nin startup ekosistemi, 2020 ve 2022 yılları arasında Trendyol ve Getir ile iki adet “decacorn”; Peak Games, Dream Games ve Insider ile de üç adet “unicorn” çıkarmıştır.
  • Türkiye’deki erken aşama yatırımları son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. 2021 yılında Türkiye, 1,6 milyar ABD doları erken aşama yatırımı çekerek tarihi bir rekor kırmış ve 2022 yılında da bu yükseliş eğiliminin tohum aşaması, erken aşama ve daha sonraki girişim sermayesi aşamasında da devam ettiği görülmüştür. Türkiye, startup yatırımlarında Avrupa'da 10., Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde ise 3. sırada yer almıştır.
  • Hızlı market teslimatı, oyun, yapay zeka (AI), servis olarak yazılım (SaaS) ve pazarlama teknolojisi (MarTech) sermaye artırımı açısından 2021 yılının öne çıkan sektörleri olurken, finansal teknoloji (FinTech), oyun, yapay zeka, servis olarak yazılım ve pazarlama teknolojisi sektörleri anlaşma sayısı bakımından başı çekmiştir.
  • 2022 yılında oyun sektörü toplam 362 milyon ABD doları ile bir cazibe merkezi olmayı sürdürmüştür. Türkiye; ABD, Singapur ve İngiltere’nin ardından dünyada oyun startupları alanında en çok yatırım alan 4. ülke olmuştur.
  • Market teslimatı sektöründe Getir, E serisi finansman turlarında 768 milyon ABD doları tutarında yatırım almıştır. 2022 yılı sonunda Getir'in değerlemesi 11,8 milyar ABD dolarına ulaşmıştır.
  • 2022 yılında İstanbul, erken aşama yatırımlarında Avrupa şehirleri arasında Londra, Paris, Berlin, Stockholm ve Münih’ten sonra 6. şehir olmuştur. İstanbul, aynı yıl oyun yatırımlarında ise Londra’nın ardından 2. şehir olmuştur.
  • Türkiye’de girişim sermayesi fonlama alanında, 40 yeni fon tarafından 2022 yılında 358 milyon ABD doları tutarında yatırım gerçekleşmiş ve bu alanda son beş yılda geliştirilmiş olan toplam fonlama tutarı 1,4 milyar ABD dolarına ulaşmıştır.
  • Gelişmiş startup ekosistemi, yüksek teknoloji kullanımına yatkın büyük ve genç nüfus, rekabetçi maliyete sahip ve yetkin ürün geliştirici havuzu, her geçen yıl farklı sektörlerde artmakta olan yatırım trendleri ve küresel şirketlere yapılan başarılı çıkışların (exit) desteğiyle Türkiye’den yakın gelecekte daha fazla sayıda “unicorn” şirketin çıkacağı öngörülmektedir.
  • Uluslararası finansal yatırımcılar, gelecekteki başarılı çıkış turlarından faydalanmak için doğrudan veya dolaylı olarak fonlar üzerinden Türkiye startup ekosistemine yatırım yapabilirler.​

HIZLI BAĞLANTILAR